sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 6. päivä


Nyt se koitti, itsenäisyyspäivä! Tarinan Tinjakin viettää itsenäisyyspäivää, lukekaa mitä hän teki itsenäisyyspäivänä. Entä mitä te teette?


Joulukuun 6. päivä
Nauroin isän yrityksselle nostaa lippua salkoon. Lipputangon narut olivat ihan solmussa ja lippu monella mutkalla.
”Nyt hiljaa siellä!” isä murahti ärtyneenä. Hänen silmäkulmissaan näkyi kuitenkin naurunrypyt. Aloin nauraa kahta kauheammin ja huomattuani isän kasaavan lumipalloa, pakenin sisälle. Pallon osui ulko-oveen ja meni kymmeniksi paloiksi. Äiti ilmestyi ulko-ovelle ihmettelemään ryskäämistämme. Makasin lattialla nauramassa , äidin pudistellessa päätään myhäillen.
”Jos elossa selviät, niin mene ripustamaan jouluvalot olohuoneeseen”, äiti huikkasi käännettyään minulle selkänsä. Sitten sainkin pienen, naurustani innostuneen koiran mahani päälle. Siinä se hyppi minun kiljuessani. Yritin työntää sitä alas, mutta joka kerta se kipusi uudelleen. Äiti yritti huutaa väliin, että rauhoittuisimme, mutta ne huudot menivät kuuroille korville. Vasta isän tullessa sisään, huomasin, että minulla olisi tasan kaksi sekuntia aikaa lähteä karkuun. Myöhästyin ja sain kunnon lumipesun. Ja äidin saarnan isosta lumiläjästä eteisen lattialla.


Se siitä hauskuudesta, ajattelin kuuratessani haisevaa mattoa pesuhuoneen lattialla. Mulkoilin häkkiin joutunutta Aavaa pahasti.”Oli sitten ihan pakko heti merkata paikat. Kiitti Aava.”, tuhahdin. Nostin mäntysaippuan vierestäni lattialta, kääntäen sen ympäri ja painamalla kyljistä. Puoli desiä saippuaa kasaantui maton keskelle.
”Hups”, naurahdin ja levitin saippuan kovalla harjalla. Se vaahtoutui kolminkertaseksi ja irvistellen suihkutin sen lopulta viemäriin.
”Tekisi mieli suihkuttaa sinutkin, senkin pahanilman lintu! Siis koira”, sanoin Aavaa mulkaisten. Jätin kuitenkin uhkaukseni toteuttamatta, sillä puolentunnin vedellä läträäminen oli ihan tarpeeksi minulle. Huuhtelin vielä kerran maton vedellä ja heitin sen saunan lauteille kuivamaan.
”Ja sinä jäät tänne, ainakin hetkeksi”, sanoin vielä koiralle ja lähdin huoneesta.

Tylsistyneenä istuin pöydän ison puisen pöydän ääressä. Kuuntelin isovanhempieni ja vanhempieni juttelua. Nojasin käsieni varaan ja tuijotin ikkunasta ulos. Uppouduin omiin ajatuksiini, enkä enää edes yrittänyt pysyä mukana muiden keskusteluissa. Pihalla tuulehti juuri sen verran, että suomenlippu liehui. Lumikin leijui hitaasti maahan ja peitti alleen vanhan lumen.


”Miten koiran kanssa eläminen on sujunut?” mummini kysyi minulta. Hätkähdin ajatuksistani ja katsoin mummiani.
”Ihan hyvin. Pikkuisia vastoinkäymisiä, mut iha ok”, vastasin ympäripyöreästi ja toivoin ettei vanhampani olleet kertoneet mitään. En jaksanut kuunnella mitään vastuu-saarnaa. Tiesin vastuuni, mutta kaikki tekivät virheitä, minäkin.
”Noniin, olimmekin paapan kanssa varmoja että tulet pärjäämää oikein hyvin!” mummi kehui minua ystävällisesti hymyillen. Yritin hymyillä takaisin, mutta sain hymyni näyttämään lähinnä irvistykseltä.
”Mikäs tämän koiran nimi onkaan?” paappa kysyi.
”Aava. Se on suomenpystykorva”, sanoin miettien koiranpentuani, joka oli jätetty kotiin pesuhuoneeseen koiraportin taakse.
”Ai suomenpystykorva? Meilläkin on ollut sellainen!” paappa sanoi innostuneena. Mielenkiintoni heräsi: ”Kerro siitä jotain!” Paappa näytti yhtä innostuneelta kuin minäkin, aivan kuin hän olisi nuorentunut kymmenen vuotta.
”Mennään katsomaan albumista kuvia”, paappa ehdotti. Hyppäsin tuolista ylös ja lähdin paappani perässä olohuoneeseen. Paappa avasi lasikaapin oven ja etsi sieltä pienen mustan valokuva-albumin. Istahdin sohvalle ja tein tilaa paapalleni. Hän avasi albumin ja näytti ensimmäistä kuvaa.
”Tässä Huti on ihan pieni. Juuri saapunut meille. Se oli ilkikurinen koira. Sitä sai jatkuvasti olla hakemassa naapurista”, paappa sanoi ja nauroi sanottuaan Hutin karkeilevan usein. Hän käänsi sivua ja näytti kuvaa missä Huti haukkui metsässä.
”Mitä se oikein haukkuu?” kysyin hämmästyneenä. Paappa naurahti: ”Tuolla puussa on lintu. Pystykorva on lintukoira, sen kuuluu haukkua linnuille puuhun. Huti oli mestari metsästäjä. Se teki suurimman työn aina metsässä ja sitten minä ammuin sille linnun palkinnoksi. Lähdetään sitten Aavankin kanssa metsään, kun se vähän kasvaa” paappa selitti ja esitti minulle ehdotuksen.
”Joo, mennään vaan. Haluankin tietää haukkuuko Aavakin linnuille”, sanoin innoissani ehdotuksesta.
”Kyllä se haukkuu, se on sen työ”, paappa sanoi. Nyökkäsin.
”Kuule paappa, oliko Huti koskaan vähän mahdoton?” kysyin varovasti. Paappa katsoi minua ja hymähti sitten.
”Olet tainnut huomata millainen itsepäisyys tuo rotu on”, paappa nauroi.
”No jooo”, myönsin hieman vastahakoisesti.
”Huti oli ihan mahdoton. Taisin jo sanoakin, että sitä sai olla jatkuvasti hakemassa jostain. Se oli ilkikurinen, teki jekkuja ja meni oman päänsä mukaan. Mutta uskollinen koira. Kyllä sitä ikävä on”, paappa sanoi. Kuuntelin häntä tarkkaavaisesti ja huokasin. Onneksi en ollut ainut jolla oli ollut ongelmia pystykorvan kanssa.
”Aavakin on ihana koira, paitsi silloin kun joudun siivota sen sotkuja”, irvistin. Paappa naurahti.
”Kyllä se siitä, kun oppii arvostamaan sinua”, paappa lohdutti ja lisäsi, ”silloin siitä tulee oikeasti mahtava koira!” Naurahdin ja kiitin mielessäni paappaa avusta. Hän auttoi enemmän kuin osasi arvatakaan, eikä hän edes tiennyt sitä.
____

Näin loppuun haluan toivottaa kaikille oikein hyväää ja rauhallista itsenäisyyspäivää! Kiitos sotiemme veteraaneille itsenäisestä Suomesta! Eikä unohdeta koiriakaan, niistä oli myös apua taisteluissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti