maanantai 21. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 21. luukku



Koko ajan jouluaatto lähestyy! Nyt voin jo varmasti luvata teille jouluaaton my dayn. Yritän saada sen jopa samanpäivän aikana blogiin.

Onko muilla kuin minulla joulufiilis vähän hukassa? Ehkä pari jouluelokuvaa auttaa tähän ongelmaani!

Joulukuun 21. päivä
Niiskuttaen seurasin huoneeni ikkunasta, kun isä lähti hakemaan Aavaa häkistä. Isäni katosi nurkan taakse, eikä kestänyt kauaakaan, kun Aava juoksi nurkan takaa etuovelle.
”Sehän on oppinut jotain”, pärskähdin itkuisena. Itkusta huolimatta pieni naurahdus karkasi huuliltani. Kuulin sisälle asti isän karjaisevan koiranpennun nimen. Näin Aavan ponkaisevan portailta alas ja viilettävän takaisin nurkan taakse. Pian se tuli kuitenkin takaisin. Isän kanssa. Isä kantoi sen auton takapenkille ja laittoi oven kiinni. Silmäni kostuivat uudelleen ja maisema pihalla alkoi näyttää utuiselta. En edes aikonut pyyhkäistä kyyneleitä silmiltäni vaan annoin itkun tulla. Ei sitä voinut estääkään. Viimeinen kuva Aavasta oli isän sylissä. Utuisesti näin vielä isän nousevan autoonsa ja ajavan pois pihasta.
”Minä yritin, ihan tosissani yritin. Ja epäonnistuin”, pärskin itkien. Ei mennyt ihan niinkuin piti. Olin kuvitellut vanhempieni pitävän koiran kaikesta huolimatta. Eilinen oli tullut iskuna vasten kasvoja.
”Hei hei ihana Aava”, kuiskasin vielä ja siirryin ikkunalta sängylleni. Voisin vaikka laskea uudelleen ne kattoon käytettyjän naulojen lukumäärän. Eihän minun tarvinnut enää vielä koiraakaan pihalle, kuurata mattoja, imuroida tai tarpoa lumihangessa.


”Yksi, kaksi, kolme”, laskin hitaasti, ”kaksikymmentäneljä, kaksikymmentäviisi...” Hätkähdin kuullessani jonkun tulevan sisään. Hiljenin, mutta jatkoin laskuja hiljaa mielessäni. Kaksikymmentäkuusi, kaksikymmentäseitsemän... Äiti rykäisi. Jatkoin laskujani. Kaksikymmentäkahdeksan...
”Tinja”, äiti sanoi ja tuli viereeni sängylle makaamaan. Kaksikymmentäyhdeksän, kolmekymmentä...
”Mitä teet?” äiti kysyi minua tarkkaillen. Kolmekymmentäyksi. Äiti huokaisi ja katsoi minua vaativasti.
”Kuule Tinja”, äiti aloitti ja odotti hetken vastaustani, mutta kun sitä ei kuulunut, hän jatkoi: ”Meillä kaikilla oli hieno kuukausi. Aava toi paljon iloa tänne. Ja no, sitä harmia myös... Joka tapauksessa tämä joulukuu on ollut aivan uskomattoman upea!” Ahaa. Mielessäni mietin, miksi vanhempani sitten päättivät luopua Aavasta. Jatkoin laskuani, kolmekymmentäkaksi, kolmekymmentäkolme...

”Tinja hei, ihan oikeasti. Älä ole lapsellinen”, äiti sanoi kättäni puristaen. Silmiäni pyöräyttäen jatkoin laskemista. Mihinkähän minä oikein jäin.
”Nyt Tinja! Ihan tosi, Aava lähti, hyväksy se! Tule alakertaan”, äiti komensi hermostuneena. En pystynyt olemaan enää hiljaa.
”Kuvittele miltä sinusta tuntuisi, jos joku veisi sinulta minut pois. Tämä on sama asia”, tokaisin ilkeästi ja käänsin äidille selkäni. Äiti oli hiljaa. Kuulin hänen silittävän ryppyjä päiväpeitostani sanattomana.

”Se ei ole sama asia”, äiti sanoi vielä hiljaa ja lähti huoneesta. Hän sulki oven hiljaa perässään, jättäen minut laskemaan. Kolmekymmentäneljä, kolmekymmentäviisi, kolmekymmentäkuusi.
”Elämäni hirvein päivä”, sanoin hiljaa ääneen ja kirkoin peitot pääni päälle. Toivottavasti joulu olisi pian ohi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti