torstai 10. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 10. luukku



Neljätoista päivää! Koko ajan mennään lähemmäs joulua! Vieläkö tarina kuulostaa kivalta vai onko kääntynyt alamäkeen? Mukavaa päivää!


Joulukuun 10. päivä
Mihin Aava oli oikein kadonnut? Sitä ei näkynyt missään. Eikä liioin kuulunut. Irvistin, oikeastaan minun pitäisi olla tyytyväinen hiljaisuudesta. Mieltäni kuitenkin kaihersi koiran olinpaikka. Tavallisesti hiljaisuus tarkoitti jotain ikävää. Kiersin talomme ympäri, kurkkien jokaiseen huoneeseen erikseen. Talo oli siisti, outoa.
”Aava!” huudahdin varoittavasti. Kuljin kodinhoitohuoneen ikkunan ohi ja ohi käveltyäni pysähdyin kuin seinään ja peruutin. Silmäni suurenivat kauhusta. En miettinyt enää hetkeäkään vaan juoksin pihalle hyppien likaisten vaatteiden ja pyyhkeiden yli.
”Aava tänne!” sihisin ovelta kuitenkin niin kovaa, että koira varmasti kuuli. Juuri silloin puhelimeni pärähti soimaan. Voihan per... persikka! Otin puhelimen taskustani sihisten Aavalle kuin ilkeä käärme. Puhelintani vilkaisematta vastasin ja törkkäsin luurin korvalleni.
”No?” sihahdin puhelimeen hieman liian ilkeän kuuloisesti.
”Vou”, Saaga sanoi yllättyneenä, ”miten joku voi kuulostaa noin ilkeältä?” Irvistäen vastasin: ”Sori, Aava on lievästi sanottuna pulassa”.

”Outs!” Saaga nauroi.
”Heh heh, miten MINÄ selviän tästä. Aava on repinyt naapurin jouluvalot alas...” ähkäisin puhelimeen ja mulkaisin koiraani, joka tuijotti minua naapurin puolelta.
”Ja se on vielä Jonin tontilla!” parkaisin kauhistuneena. Kuulin Saagan pidättelevän naurua, mutta en välittänyt.
”Mitä asiaa sinulla olikaan?” kysyin hölkätessäni Aavaa kohti.
”Ainiin! Arvaa kenet näin äsken!!” Saaga kiljui korvaani niin, että minun oli siirrettävä puhelintani kauemmaksi korvaltani.
”Joel?” kysyin varovasti. Saaga kiljui toistamiseen. Ähkäisin kärsimyksestäni, tiesin syyllisen kuuroutumiseeni. Pomppasin lumikasan päälle ja tähyilin koiraa, jota ei näkynyt enää missään. Perhanan koira.
”Missä? Ja miten meni?” kysyin poissaolevasti ja katselin epätoivoisesti naapurieni pihan sotkua. Aavalla oli selvästi ollut eri näkemys jouluvalojen paikasta. Sitten kuulin oven kolahtavan. Katsoin ensin taakseni oliko ulko-ovemme kolahtanut kiinni. Ei ollut, mistä se oli oikein kuulunut? Kuulin etäisesti Saagan selittävän jotain puhelimeen, mutta minulta meni kaikki täysin ohi korvien. Tuijotin vain kauhistuneena Jonia ja tämän vaimoa Saaraa, jotka katselivat kahta kauhistuneimpina vuorotellen pihaansa, Aavaa ja sitten minua. Nielaisin kuuluvasti. Saagakin kuuli sen ja tiedusteli, että mitä tein.
”Tota... Soitan myöhemmin”, kuiskasin irvistäen ja löin ystävälleni luurin korvaan. Pari minuuttia oli aivan hiljaista. Sitten kuulin Saaran henkäisevän kauhistuneen kuuloisesti. Nostin pääni ja katsoin naapureitani.
”Onko tämä tuon koiran tekosia?” Joni kysyi ilmeettömänä ja osoitti Aavaa. Vedin syvään henkeä ja vastasin: ”On, anteeksi.” Sitten tuli taas hiljaisuus. Kaikki tuijottivat sotkua pihassa. Jouluvalot olivat solmussa ja osaksi katkenneet.
”Mitäpä jos hakisit tuon koiran pois?” Saara kuiskasi ja katsoi minua anelevasti. Nyökkäsin ja hätäisesti ryntäsin pihan poikki kohti Aavaa. Katsoin koiraa vuoroin varoittavasti, vuoroin anelevasti. Se seisoi kuin patsas paikallaan ja hiljaa mielessäni rukoilin, että se pysyisikin siinä. Kyykistyin metrin päähän ja kutsuin Aavaa topakasti. Se juoksi luokseni ja painautui minua vasten. Melkein hellyin sille, mutta sen verran sotkua pentu oli saanut aikaan, että sitä odottaisi kunnon saarna myöhemmin. Nappasin Aavan syliini ja käännyin Jonin ja Saaran viereen.
”Olen todella pahoillani!” sanoin epätoivoisesti.
”Sen haukkumisen vielä kesti ja ymmärsinkin sen jotenkin. Tämä meni kuitenkin ihan yli! Koira on sinun, joten sen on myös pysyttävä luonasi!” Joni ärähti vihasena. Hätkähtäen tuijotin naapuriani ilmeettä. Saara tönäisi miestään.
”Tinja on vielä nuori, joten älä huuda. Huutaminen ei ratkaise mitään”, Saara sanoi viisaasti. Hymyilin helpottuneena naiselle, hän oli aina ollut ymmärtäväinen ja välittävä. Jonin hartiat rentoutuivat ja tämä katsoi vaimoaan: ”Olet oikeassa, kuten aina. Siksi rakastankin sinua”. Irvistin ja estin irvistykselläni nauruni. Naapurini olivat noloja!


”Eli tämä on tällä selvä?” Saara kysyi. Nyökkäsin. Olin siivonnut naapurieni pihan ja luvannut korvata rikki menneet valot.
”Hienoa, kiitos!” Saara hymyili ja antoi minulle puolittaisen halauksen.
”Turhaan kiittelet. Mehän tämän sotkun aiheutimmekin...” sanoin pahoitellen.
”Ollutta ja mennyttä. Kaikki on nyt hyvin”, Saara sanoi lohduttavasti. Hymyilin tälle ja kiitin ymmärtäväisyydestä. Hyvästelin tämän ja kävelin tien kautta kotiin. Kaikkea se koira saikin aikaan. Tämän olisi syytä loppua pian, koiran omistaminen oli rankkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti