keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 15. luukku


Totesin juuri, että en ole kirjoittanut kaikkia luukkuja, hups! No, koulun jälkeen ehtii. Hauskaa tiistaita!

Joulukuun 15. päivä
”Kiitos”, tokaisin äidille ja nousin pöydästä. Vein astiani pesukoneeseen ja pesin käteni. Vilkaisin ympärilleni. Isällä taisi olla samat mietteet mitä minulla, sillä hän kysyi: ”Missä Aava on?” Kohautin olkiani. Olin ollut ainoastaan iloinen saadessani syödä ilman kerjääviä tappisilmiä. Nyt kuitenkin kaipasin seuraa.
”Mene katsomaan, ettei se ole tekemässä mitään pahaa. Hiljaisuus tässä talossa enteilee nykyään sitä”, äiti irvisti noustessaan pöydän äärestä. Toistamiseen olkiani kohauttaen lähdin etsimään Aavaa. Oli totta, että hiljaisuus enteili meillä nykyään aina pahaa.
”Missä olet pahanilman koira...?” ähkäisin itsekseni. Pahanilman koira oli pahoissa töissä, kuten äiti oli epäillyt.

”Aava!” sihahdin vihaisena. Koppasin koiran nopeasti syliini ja tartuin sen suusta roikkuvaan kenkään ärtyneenä.
”Irti ja vähän äkkiä kanssa!” puuskahdin. Aava ei hellittänyt otettaan. Heilautin varovasti kenkää, mutta vieläkään koiran hampaat eivät irronneet. Tartuin sitä alaleuasta kiinni ja puristin hellästi. Paineen alla pentu hellitti hetkeksi otettaan ja sain kengän sen suusta. Nenääni nyrpistäen katsoin pureskeltua, kuolaista kenkää.
”Ole iloinen, että tämä ei ole äidin kenkä”, sanoin ja jatkoin sitten: ”vaikka tuskin isäkään kauhean iloinen on”. Pieni piru työssään. Komensin rimpuilevaa Aavaa olemaan paikallaan ja puristin kovemmin. Piilotin kengän kaapin perälle. Olisi ehkä parempi, että vanhempani eivät saisi tietää tästä mitään.
”Sinä olet sitten hiljaa tai muuten olemme molemmat pulassa”, sihahdin vihaisena.
”Mitä se tällä kertaa teki?” äiti kysyi terävästi. Säikähtäen käännähdin ympäri.

”Ei mitään! Ajattelin opettaa Aavalle talutushihnan salat, kunhan uhkailin sitä näin aluksi!” takertelin ja katsoin äitiä silmiin rohkeasti. Äiti tarkkaili minua pari sekuntia, mutta kääntyi sitten lähteäkseen.
”Siinä onkin opettamista”, äiti sanoi vain pois kävellessään. Huokaisin helpotuksesta.
”Pidätkin kuonosi visusti ummessa”, sanoin koiralle vielä varmistukseksi ja kiikutin sen häkkiin. Myöhemmin se saisi todellakin opetella remmissä kulkemisen. Sen olisi jo aika oppia käyttäytymään kuin oikea koira.


Istuin eteisen lattialla talutushihna kädessäni. Aava istui suoraan edessäni puolen metrin päässä.
”Katso Aava. Tämä tässä näin on talutushihna”, selitin osoittaen hihnaa kädessäni, ”Ja tämä laitetaan kiinni pantaan joka on kaulassasi. Kun tämä on pannassa kiinni, et pääse minusta enempää kuin kaksi metriä poispäin. Ihan jo oman jaksamisesi kannalta on parempi, että hihna roikkuu löysänä ennemmin kuin on kireänä. Tämä ei ole myöskään ruokaa. Tätä ei saa syödä. Jos syöt, keksin kyllä koston sinulle. Onko selvä?” Aava katsoi minua päätään käännellen. Pystyin kuvitella sen pilkallisen naurun, ihan kuin se oikeasti tottelisi minua.

”Mitä ihmettä sinä Tinja teet?” äiti kysyi äänellä joka sai minut tuntemaan itseni ihan sekopääksi. Aava pomppasi ylös ja juoksi äiti vastaan.
”Opetan Aavalle kaiken tarpeellisen tiedon tästä”, sanoin ja näytin kädessäni olevaa talutusremmiä. Äiti alkoi nauramaan: ”No ymmärsikö tätä aina niin kultainen Aava varmasti, että hihnalla ei leikitä vaan sen kanssa kulkeminen on totista touhua?”


”Parasta ymmärtää. Vaikka en oikein usko sen haluavan edes ymmärtää”, irvistin ja kiinnitin hihnan kaulapantaan.
”Onnea yritykseen!” äiti hihkaisi ja katosi takaisin keittiöön. Aava oli jo juoksemassa perään, mutta tarrasin hihnaan kiinni. Siihen loppui Aavan aikeet.
”Kai ymmärrät, että minä hallitsen juuri nyt sinun etenemistäsi?” hihkaisin ja lähdin pihalle ovi iloisesti paukahtaen perässämme. Koiranpentu hyppi ja pomppi sinne tänne. Se ei rauhoittunut hetkeksikään. Talutushihna oli niin kireänä, että uskoin pystyväni soittamaan sen avulla vaikka joulupukkia. Silloin, kun hihna oli löysänä, se oli koiran suussa. Emme päässeet edes portaita alas ja Aava oli saanut tuon kaiken aikaan. Kiukkupuuskan estääkseni istahdin portaiden alimmalle rapulle ja irrotin otteeni hihnasta. Vielä joskus jokin asia Aavan kanssa onnistuisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti