sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 20. luukku


Joulukuun 20. päivä
”Ei...!” huusin kyynelten valuessa silmäkulmistani. Löin nurkin pöytään ja valahdin pöytää vasten. Suljin silmäni ja annoin kyynelten valua poskiani pitkin. Epäreilua!
”Tinja...”, isä huokaisi epätoivoisesti. Tuli hiljaista. Keittiössämme kuului vain hiljainen niiskutukseni.
”Parempi näin...” äiti sanoi hiljaa hetken kuluttua. En jaksanut väittää vastaan, vaikka mieleni olisi tehnyt vain huutaa ja raivota.
”Mitenniin?” kysyin vain hiljaa.
”Koira oli aina pulassa ja koulunkäyntisi heikkeni”, äiti sanoi. Tuhahdin, ei kai se nyt minun vikani ollut, että Aava hankkiutui aina pulaan. Sanoin sen ääneen, mutta kumpikaan vanhemmistani ei välittänyt. Isä tokaisi vain: ”Vien Aavan huomenna takaisin”. Katsoin isää ilmeettömänä samalla, kun kyyneleet valuivat poskiani pitkin ja tipahtelivat pöydälle.
”Ette te voi...” kuiskasin hiljaa, niin hiljaa, että vanhempanikaan eivät meinanneet kuulla.
”Miksemme?” äiti kysyi. Suljin silmäni lujasti kiinni. Kysyikö äitini, että miksi.
”No siksi!” sähähdin ja säntäsin kohti yläkertaa. Loikin joka toisen portaan kerrallaan ja paukautin huoneeni oven lujaa kiinni. Vanhempani saisivat painua sinne missä pippuri kasvaa, jouluni oli pilalla!


Oli monta asiaa mitä olisin voinut tehdä toisin. Pitää Aavaa paremmin silmällä tai opettaa sille heti käytöstapoja tai olisin voinut olla ankarampi sitä kohtaan. Siitä huolimatta, että Aava oli monesti karannut naapuriin, kadonnut metsässä, rikkonut esineitä ja paikkoja, käyttäytynyt huonosti tai koetellut hermojani, olin aina korjannut kaiken. Olin siivonnut ja torunut Aavaa, etsinyt sen metsästä ja pyydellyt anteeksi. Ja Aava oli ymmärtänyt. Se ei ollut tehnyt mitään kokeilemaansa juttua toista kertaa. Se ei rikkonut uudelleen naapureiden jouluvaloja tai meidän koristetyynyjä. Se oli heti ensi toisesta kerrasta oppinut, että pihalla oli vessa ja mieluiten metsän reunassa. Olin täysin hullaantunut Aavaan, siitä oli tullut minulle todella tärkeä.


Kävelin ikkunalle. Kääriydyin vilttiin ja istahdin tuolille ikkunan eteen. Enää neljä päivää jouluun. Olin odottanut koko joulukuun joulua yhdessä Aavan kanssa, mutta nyt se ei olisikaan täällä jouluaattona. Oli suunnitellut pitkän metsälenkin, herkullisen aterian pennulle ja yhteiskuvat. Olin jopa pystyttänyt kuusen Aavan häkkiin ja suunnitellut koristelevani sen jouluaattona. Mitä järkeä siinäkään enää oli, kun Aava lähtisi huomenna. Ei yhtikäs mitään. Turhautuneena nojauduin tuolilla taaksepäin, hautasin kasvot käsilläni ja purskahdin itkuun. Tätä vanhemapani saisivat vielä katua, aioin pitää lapsellista mykkäkouluani koko joulun ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti