torstai 17. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 17. luukku


Yläasteen viimeinen ihana joulujuhla juhlittu! Ja nyt tämän päivän luukku tänne, kivaa torstaita :)

Joulukuun 17. päivä
”Eikö tuo ole hyvä!” huudahdin osoittaen korkeaa kuusta pellon laidalla. Isä katsahti osoittamaani suuntaan ja huokaisi raskaasti.
”Tämä oli viime vuonna paljon helpompaa...” hän mutisi ja jatkoi matkaa.
”Ai miten niin?” kysyin katsellen vieläkin pellon reunalla kököttävää kuusta. Se olisi ansainnut tämän joulun.
”Sain päättää itse kuusen. Viime vuonna istuit kotona tietokoneen äärellä”, isä tokaisi ja tutkaili seuraavaa potentiaalia kuusiehdokasta. Irvistin katsoessa lyhyttä harvaoksaista kuusta.
”Eikö tämä ole parempi näin? Aavahan on saanut minut jopa kuusenhakureissulle. Muuten istuisin tänäkin vuonna tietokoneella”, sanoin sitten harppoen isän jälkiä hangessa.
”Totta, mutta miksei sinulle kelpaa yksikään kuusi mitä ehdotan?” isä kysyi turhautuneen kuuloisena.
”Koska ne ovat rumia!” tuhahdin ja kiljaisin.
”Tuo, tuo, tuo!” hihkuin kuin viisivuotias. Huokaisten isä kääntyi ja katsoi suu auki ehdottamaani pientä kuusta.
”Sinähän halusit suuren kuusen”, isä sanoi hämmästyneenä.
”No niin niin, mutta tuo onkin Aavan kuusi”, sanoin silmiäni pyöräyttäen.
”Niinpä tietenkin!” isä huokaisi ja käveli kuusen luo.
”Älä sitten katko oksia!” kiljaisin, kun isä ravisteli lumet kuusen päältä.

”Hiljaa nyt, tai Aava jää ilman kuusta”, isä murahti ja sahasi ohuen rungon poikki. Vuh! Säikähtäen hypähdin ainakin kymmenen senttiä ilmaan. Aivan, Aava! Olin jo unohtanut, että koirakin oli otettu mukaan.
”Tässä neidille, anteeksi neideille, joulukuusi”, isä sanoi ja ojensi kuusen minulle. Ihastuneena tartuin kuuseen ja näytin sitä Aavalle. Aava kuitenkin hypähti karkuun ja pinkaisi isän perään.


”Ette sitten osaa yhtään arvostaa joulukuusien kauneutta...” tuhahdin ja lähdin kiirehtimään isän perään.

”Tämä se on!” isä huudahti iloisesti. Siirsin Aavan kuusen pois kasvojeni edestä ja katsoin millainen isän valinta tällä kertaa oli. Arvioiden katsoin kaksi kertaa suurempaa kuusta kuin mikä minulla oli käsissäni. Pituus ok, leveyskin ok, oksat ok... Isä katsoi minua odottavasti toiveikas ilme kasvoillaan.
”Nooo...” aloitin arvioivasti. Isän naama venähti hieman.
”Kyllä se kelpaa”, myönsin sitten ja sain isäni kasvoille huojentuneen ja iloisen ilmeen. Onneksi minun ei tarvinnut kantaa tuota kuusta, Aavankin kuusen kanssa oli jo tarpeeksi ongelmia. Isä katkaisi kuusen ja nappasi sen kainaloonsa.
”Sitten pari kilometriä tuohon suuntaan, niin pääsemme kotiin!” isä huudahti ja osoitti suunnan. Suuni loksahti auki järkytyksestä, pitikö minun kävellä kaksi kilometriä takaisinpäin! Isän suupielet muuntuivat virneeseen.
”Kunhan vitsailin. Kilometri vain”, isä nauroi ja lähti kävelemään: ”Se ei ollut vitsi!” Epätoivoisena lähdin isäni perään. Miksi olinkaan suostunut mukaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti