tiistai 20. joulukuuta 2016

Joulukalenteri | 20. luukku

Viimein päästiin kahdenkymmenen puolelle joulukalenterissa. Enää nämä neljä luukkua ja sitten on joulu!
065_Fotor
Minulta kysellään usein millä kameralla kuvaan ja millaisilla asetuksilla. Se minkä kameran omistan, saa helposti tietoonsa blogin sivupalkista. Kamerani Nikon D7100 on ostettu helmikuun lopussa ja on ollut minulla nyt vähän vajaan vuoden.

Otan kuvani aina manuaaliasetuksilla ja suurimman osan videoistakin. Videot olisi ehkä hyvä ottaa automaattiasetuksilla, mutta olen ihan jämähtänyt tähän manuaaliin. Ja ehkä parempi niin.

Haasteita manuaaliasetuksissa on eniten tuottanut valon vähäisyys. Erityisesti metsässä, kun suljinajan pitää olla lyhyt, valon määrä heikkenee entisestään ja ISOa pitää nostaa. Kamera onneksi tosin sietää hyvin ISO-arvon nostamista eikä mene välittömästi huonolaatuiseksi. Tietysti aukkoa säädän ensimmäisenä niin suureksi (luku pieni) kuin pystyn. Suljinaika vaihtelee. Koulussa meille sanottiin, että tärähtämättömän kuvan saa 1/80 sek. Sitä pidemmäksi ei kannata laittaa, jos haluaa tarkan kuvan. Itse laitan koirakuviin 1/100-1/320. Tähtikuvaukseen ja revontuliin on sitten ihan omat juttunsa.

Valkotasapainon suhteen olen yrittänyt ryhdistäytyä, mutta edelleenkin pidän sen useimmiten automaatilla. En liiemmin pidä vaihtoehdoista joita siellä on, johtuu varmaankin siitä etten ole perehtynyt valkotasapainon säätämiseen juuri mitenkään.

Kuvanottotapa, kuten ohjekirja sen ilmaisee, pysyy minulla lähes aina samana. Yleensä kamerassa on yksittäiskuvaus päällä, mutta joskus myös hidas tai nopea sarjakuvaus. Riippuu hieman siitä mitä kuvaan. Tuota kiekkoa en muista melkein koskaan säätää vaikka ehkä pitäisikin.
017_Fotor 046_Fotor

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti