perjantai 4. maaliskuuta 2016

Millainen on hyvä blogi?

tablet-313002_1920 Tästä voi olla todella montaa mieltä. Joillekin hyvä blogi on sellainen, jonka aihe itseä eniten kiinnostaa. Itse olen aika tarkka blogeista joita seuraan. Koska huomioin tarkkaan millaista blogia luen, haluan myös oman blogini näyttävän siistiltä ja helposti luettavalta.

Teksti
Tärkeintä hyvässä blogissa on tietenkin teksti. Vaikka tuntuisi kuinka kivalta tai miellyttävältä kirjoittaa omalla murteella, se ei kuitenkaan kannata. Tietenkin on mukava lukea blogia, joka on kirjoitettu juurikin sillä omalla murteellaan, mutta muut eivät murrettasi välttämättä ymmärrä. Murre tekee tekstistä epäselvää. Siksi on tärkeää kirjoittaa kirjakielellä, jota jokainen suomalainen ymmärtää. Itse kirjoitin joskus erääseen postaukseen sanan pikitie. Joku tuli kysymään minulta mikä on pikitie. Hetken katsoin kommenttia silmät lautasen kokoisena, enkä vieläkään tiedä onko pikitie murresana vai ei. Tietääkseni ei...?

Blogi on monelle varmasti myös ns. äidinkielen kurssi. Monia on luultavasti auttanut blogin kirjoittaminen sellaisiin "ongelmiin" kuin yhdyssanat tai pilkkujen paikat. Yhdyssanavirheitä näkee todella usein blogeissa ja ne kyllä pistävät ikävästi silmään. Yhdyssanojen kanssa olen aina ollut tarkka: jos en tiedä onko jokin sana yhdyssana vai ei, kysyn joltakulta tai katson netistä.  Pilkut taas olivat jossakin kohtaa pieni ongelmani. Laitoin niitä joka väliin, kunnes joku siitä mainitsi. Sen jälkeen vähensin pilkkuja huomattavasti.

Teksti on raskasta luettavaa, jos siinä on liikaa hymiöitä, ei ollenkaan kappalejakoja tai sanoja toistetaan liian usein. Hymiöiden käyttöön kiinnitin joskus omassakin tekstissäni huomiota ja poistin ne lopulta lähes kokonaan tekstistä. Toistin myös Helyn nimeä usein postauksissa. Sitten keksin poistaa joistakin kohdista nimen ja laittaa tilalle esim. se, koira tai neiti. Niistä sanoista on helppo ymmärtää kestä on kyse, kunhan muistaa silloin tällöin mainita myös koiran nimen.

Kuvat
Kuvat voivat epäonnistua monella tavalla. Ne voivat heilahtaa, olla epätarkkoja tai vaikka pakkautua liian pieniksi tiedostoiksi, jolloin niiden lisääminen blogiin on aivan turhaa. Kuvat ovat kuitenkin mielestäni tärkeä osa blogia. Minulla kuva kertoo paljon koirasta ja kuvaajasta, kuvat tuovat väriä tekstin rinnalle.

Ulkoasu
Siihen jokainen kiinnittää tahtomattaankin ensimmäisenä huomiota. Epäselvä tai liian räikeä väri hyppää liikaa silmille ja suorastaan työntää mahdollisen lukijan pois. Rauhallinen, yksinkertaisen hieno tai vaikka vähän erikoisempi banneri miellyttää jokaisen silmää ja vastaavasti vetää lukijoita puoleensa. Itse pidän nykyään bannerini yksinkertaisina enkä ala väkertämään liian vaikeita bannereita näillä olemattomilla taidoillani. Haluan kuitenkin tehdä ainakin tässä vaiheessa ulkoasuni itse, jotta se olisi juuri minun näköiseni.

Bannerin ja taustan lisäksi ainakin minä kiinnitän huomioni siihen, onko kirjoittajalle tai mahdollisille eläimille esittelysivuja. Ne antavat paljon tietoa sekä blogissa esiintyvistä ihmisistä ja eläimistä että itse blogista. Kauhean moni tuskin jaksaa alkaa etsimään erillistä postausta esittelyistä, vaan on helpompi lukea tiedot esittelysivulta. Mahdolliset linkit muihin sosiaalisiin medioihin on myös mukava löytää jostain.

012 013-001

Tämä on minun näkemykseni hyvästä blogista ja juuri tälläisiä blogeja itse alan seuraamaan (kunhan aihe on kiinnostava). Jokainen blogi on kuitenkin juuri tekijänsä näköinen, eikä siihen voi kukaan ulkopuolinen vaikuttaa. Tämä ei siis ole mikään ohjepostaus vaan puhtaasti oma mielipiteeni.

3 kommenttia:

  1. Tosi kiva ja hyvä postaus, aika monessa kohassa oon samaa mieltä! :)

    Itteäkin pistää ihan hirmu pahasti silmään ne _yhdyssanat_. Hirmu monessa blogissa on yhdyssanoja kirjoitettu erikseen, ja ainakin omaan silmään pistää pahasti. Ei siinä mitään, jokaiselle sattuu virheitä, itsellenikin, mutta kun teksti on tämmöistä: "Heippa! Yli huomenna aion puuhailla tuon koirani kanssa jota kin, envielätiedä mitä. Saatan tehdä polku pyörä lenkin", niin blogi jää usein pois lukulistaltani ellei se ole harvinaisen mukaansatempaava tai siinä ei ole mielettömän hienoja kuvia. Sellaista on vain vaikea lukea jne.

    Ite tahdon ainakin omassa blogissani kirjoittaa joitakin sanoja puhekielellä. Uskon, että jokainen ymmärtää sanat; "mä, sä" jne, ja koen puhekielen käytön tuovan blogiin hieman myös "lukijaläheisyyttä", eikä teksti vaikuta silloin niin viralliselta ja "kaukaiselta". enemmän kirjoitan kuitenkin kirjakielellä, koska myös puhekieltä saattaa olla vaikea lukea. Tulipas sekava kerronta, toivottavasti tajusit pointin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo yhdysanavirheet on kyllä raivostuttavia :D Ymmärrän myös pointtisi kirjakielellä kirjoittamisesta. Totta kai jokainen ymmärtää nuo perussanat, mutta esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan murretta kaikki eivät ymmärrä, joten kirjoitan sitten kaiken kirjakielellä. Kuitenkin esim. kommentit kirjoitan useimmiten puhekielellä :)

      Poista
    2. Ja siis joskus tekstiin tietenkin lipsahtaa niitä murresanoja :D

      Poista