sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Riskialtis ajokoira

Raju on rehellisesti sanottuna jäänyt vähän vähemmälle huomiolle muutenkin kuin blogissa. Kesälomalla päiväni ovat koostuneet Helyn kanssa tehdystä aamulenkistä, koirien vesikippojen vahtimisesta ja illalla iltaruuan jakamisesta. Hillan kanssa leikitään ja touhotetaan päivittäin sekä mahdollisesti käydään purkamassa lenkillä energiaa. Raju taas on niin metsästyskoira kuin olla ja voi, ja se on ainoa koiramme jota ei voi irti päästää pihaan. Lisäksi sen hihnakäyttäytyminen on... No, sitä ei ole.

Raju on lämpimien ilmojen myötä rauhoittunut huomattavasti. Se makaa mielellään laatoilla, lavalla ja kopin luukulla vuoron perään. Auringon paistaessa häkeille se köllöttelee auringossa ja nautiskelee lämmöstä. Olemme vähän ihmetelleet eikö sille tule kuuma näillä keleillä. No, tuleehan sille. Aina sattuu ja tapahtuu ja Raju on koiristamme ehdottomasti se, jolle aina tapahtuu. Tällä kertaa mitä ilmeisemmin koira sai lämpöhalvauksen. Ihan sataprosenttisen varmoja ei olla, mutta siltä se eniten vaikutti. Epilepsiaakin isän kanssa mietimme, mutta lopulta se oli pois suljettu juttu. Onneksi, yksi epilepsia"potilas" riittää. Kohtaus vaikutti kuitenkin hyvin paljon epilepsialta, mutta se ajatus hylättiin, kun Raju otti kuitenkin katsekontaktia. Ilmeisesti epilepsiakohtauksen saanut ei kohtauksen aikana ota oikeastaan minkäänlaista kontaktia kehenkään. Raju kouristeli ja tärisi hullun lailla, mutta haki kuitenkin jatkuvasti katsekontaktia isääni. Hetken rauhoittelun jälkeen kouristelu loppui ja Raju tuli katsomaan minuakin häkin ovelle. Tärinä jatkui vielä jonkin aikaa ja isä suihkutti Rajun kauhuksi sen päälle viileää vettä. Se taisi kuitenkin helpottaa sillä Raju oli pian taas aivan ennallaan.
DSC_4982_Fotor
Kohtauksen jälkeen koirien vesikuppeja on vahdittu vielä ahkerammin. Kylmä vesi on vaihdettu päivittäin ja tarkasteltu onko vettä juotu. Raju on todettu aika huonoksi juojaksi, sillä se pitää pitkiä taukoja vedenjuonnissa. Kun Rajulle tulee jano, se voi helposti juoda puolet vedestä. Sen vuoksi vesikuppi on yleensä aamuisin tyhjä. Ennen luulimme, että se kaataa kupin ja vettä ei sen takia ikinä ole, mutta nykyään se ei siihen pysty. Vesi voi enintään läikkyä kupista, kun se riehuu mutta millään kuppi ei voi kokonaan tyhjentyä. Hely ja Hilla osaavat paremmin tuon vedenjuonnin. Niiden kupit eivät ikinä ole täysin tyhjiä, mutta niistä näkee, että vesi on kuitenkin maistunut.

Raju jaksaa riekkua Hillan kanssa vaikka kuinka kauan. Erityisesti aamuisin, Hillan aamuruuan jälkeen kummallakin on energiaa ja intoa vaikka muille jakaa. Raju antaa Hillan törkkiä tassulla itseään ja kiivetä selkään, sen mitä Hilla nyt pystyy, kun häkki on välissä. Hillaa ei haittaa Rajun yli-innokkuus ja leikkien "rajuus", päinvastoin. Raju on niin kiltti, etten ole ikinä tavannut noin leppoisaa, mukavaa koiraa. Se on kaikista ajokoiristamme (edesmenneistäkin) lempparini, vielä kun sen saisi haukkumaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
DSC_4984_Fotor DSC_5014_Fotor
Kukaan ei ole ikinä ymmärtänyt, kun olen kertonut Rajun olevan niin erilainen ja persoonallinen ajokoira. Sen ymmärtävät parhaiten ne, jotka ovat koiran tavanneet. Raju on mielettömän ystävällinen kaikille ja sen luonne on ajokoiramaisen leppoisa, mutta silti siinä on jotain. Jotain särmää!

Muuten Rajulla menee hyvin. Se saa huomiota ja kaikki käyvät sitä aina koirahäkeillä käydessään rapsuttamassa. Raju jaksaa aina venytellä, kun sitä rapsutetaan rinnasta ja tuoda nenänsä suukoteltavaksi.
DSC_4988_Fotor DSC_4999_Fotor

2 kommenttia:

  1. Rajulla on kyllä sympaattiset silmät. Ja jotenkin sievä naama, vaikka uros onkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin tykkään, sillä on niin lempeä katse :)

      Poista