maanantai 20. helmikuuta 2017

Hillan käytöskoulu osa 1

Hillan energian määrä ylittää helposti omien hermojeni kestävyyden. Se ei ole hetkeäkään paikallaan, innostuu pienimmästäkin liikkeestä tai äänestä, kiskoo hihnassa ja rynnii syliin ymmärtämättä kuinka iso siitä on tullut. Siinä tiivistetty lista asioista, joissa Hillalla olisi parantamisen varaa. On kuitenkin hyvä muistaa yksi asia, Hilla on nuori koira jas se rauhoittuu iän myötä huomattavasti. Siitä huolimatta on nyt aika opettaa Hillalle muutama juttu, jotka helpottaa kaikkien arkea paljon. Aloitetaan hihnassa kulkemisesta.

Lähtötilanne. Hilla ei osaa kulkea hihnassa vetämättä. Jos koira ei vedä eteenpäin, se vetää sivulle tai taakse. Pysähtyessä se jää joko ihmettelemään tai alkaa rimpuilemaan joka suuntaan päästäkseen eteenpäin. Hillalla alkaa olla voimaa jo sen verran, että minun välillä vaikea pysyä paikoillani horjahtamatta.

Tavoite. Yksinkertaisuudessaan saada Hilla kulkemaan hihnassa kiskomatta jatkuvasti.

Miten lähden kohti tavoitetta? Pientä edistystä olen saanut aikaan tekniikalla, jota olen nyt hetken aikaa käyttänyt. Aina, kun hihna kiristyy, pysähdyn ja odotan kunnes Hilla tulee luokseni, palkitsen, kehun ja rapsutan. Matka jatkuu ja sama toistuu aina, kun Hilla vetää. Pienissä pätkissä alkaa kulkeminen jo onnistua, mutta paljon on vielä töitä edessä.

Jos on jotain vinkkejä, voi niitä heittää kommentteihin!
021 009 030

6 kommenttia:

  1. Meillä taistellaan saman ongelman kanssa! Ollaan tehty myös tuo sama että aina pysähdytään ko koira vetää ja palkataan kun ottaa kontaktia ja se onki auttanut tosi paljon! Huomasin kuitenki että meillä tämä ei enää edistykkään yhtään, koska koira ei tajua tai huomaa millon hihna kiristyy. (voi olla myös liian vähistä treeneistä johtuvaa) Siksi testasinki sitä että koiran pitää kävellä (suunnilleen) vierellä kokoajan, että niillä on vetämisestä jokin vaihtoehtoinen käytös ja vapaa käskyllä voi mennä kauemmas. Tosin meillä koirat muistaa vanhasta tavasta miten kävellään sivulla kun ovat jossakin elämän vaiheessa joutunut joka lenkillä pääosin kulkeen näin. Tälleen oli ainaki itelle mieluisampaa kun ei tarvinu kokoajan pysähtyä:)

    VastaaPoista
  2. Ja niin, tsemit koulutukseen! Kyllä se pikkuhiljaa alkaa näkyä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä Hillasta vielä hyvä koira saadaan! :D Teillä onkin jo kivasti pohjakoulutusta taustalla niin ei tarvitse ihan nollasta aloittaa. Olen joutunut aloittamaan ihan perusjutuista, kun Hilla ei mitään vielä osaa. Tuo pysähtely on kyllä vähän turhauttavaa välillä, mutta ehkä pysähtelyn välit pitenevät sitä mukaa mitä Hilla oppii :)

      Poista
  3. Ja niin, tsemit koulutukseen! Kyllä se pikkuhiljaa alkaa näkyä:)

    VastaaPoista
  4. Toi on hyvä tapa, että pysähtyy! Toinen tapa jonka olen kuullut, on se, että kääntyy aina vastakkaiseen suuntaan kun koira vetää. En tiedä toimiiko, koska itse en ole tuota hirveästi kokeillut/ käyttänyt, joten en kokemuksiakaan voi sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo oon itekkin kuullut ton tavan ja mietinkin kumpaa alan Hillan kohdalla käyttämään. Meillä tämä nykyinen luultavasti toimii paremmin, Hillan touhu menisi muuten ihan riehumiseksi :D

      Poista